Hoeveel cafeïne zit er in een cold brew-koffie?

Hoeveel cafeïne zit er in een cold brew-koffie?

Het cafeïnegehalte van cold brew koffie kan variëren afhankelijk van verschillende factoren. Deze factoren zijn onder andere: het type koffie dat wordt gebruikt, de zetmethode en de verhoudingen tussen koffie en water. Kan het je dan echt een kick geven? In deze post kom je er achter…

 

Wat is cafeïne?

Cafeïne is een stof die een stimulerende werking op het centrale zenuwstelsel heeft. Op kleine hoeveelheden kan cafeïne een positief effect hebben op concentratie en presentatie. Maar het kan ook de aandacht, alertheid en de motivatie verhogen. En als laatste kan het natuurlijk ook het gevoel van vermoeidheid verdrijven of slaperigheid verminderen.

Wij krijgen cafeïne vooral binnen door het drinken van koffie, thee, frisdrank (ook de light versie) en energiedranken.  

 

Een vergelijking tussen normale koffie en cold brew

In een kopje koffie van ongeveer 100 ml zit gemiddeld 45 mg cafeïne. Bij een cold brew van 100 ml zal dat ongeveer 90 mg zijn. Dat is zo goed als de helft meer! Bizar, of niet? Bij ons ligt het gehalte van de cold brew er net tussenin, namelijk tussen de 60 mg tot 90 mg per 100 ml. Zo bevat onze zwarte cold brew 90 mg en onze flat white 60 mg. Dit, omdat het een subtiele mix is met havermelk. Maar het kan je dus alsnog een lekkere kick geven!

 

Nog niet helemaal overtuigd? Lees dan ook zeker onze andere blog posts en kom meer te weten over onze fantastische cold brew!

 

 

Bronnen: https://www.gezondleven.be/themas/voeding/focus-op-voeding-niet-voedingsstoffen/voedingsstoffen/cafe%C3%AFne

https://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/gezonde-voeding-en-voedingsstoffen/hoeveel-cafeine-mag-ik-per-dag-binnenkrijgen-.aspx

https://bataviacoffee.com/kennisbank/cold-brew-coffee/#:~:text=Onze%20cold%20drip%20coffee%20ligt%20op%20ongeveer%2090%20mg%20cafe%C3%AFne%20per%20100ml.

Terug naar blog