Het verschil tussen cold brew en ijskoffie

Het verschil tussen cold brew en ijskoffie

Tegenwoordig hebben we ruim 120 verschillende soorten koffie, maar wat onderscheidt de ene koffie nou van de andere? In deze post ga ik het hebben over het verschil tussen cold brew en ijskoffie.

 

Wat is ijskoffie precies?

IJskoffie is hete koffie, afgekoeld door ijs. Het hete water bij 'normaal' gezette koffie, of dat nu espresso of filterkoffie is, haalt de geur- en smaakstoffen relatief snel uit de gemalen koffie. Hoe langer het hete water in contact is met gemalen koffie, hoe meer bitters in het extract komt. Gekoeld door ijs, maakt het een zomers drankje met de kick van cafeïne. Kortom: IJskoffie wordt vaak geprepareerd doormiddel van warme koffie die over ijs wordt gegoten.


Hebben we ook verschil in ijskoffies?

Jazeker! Er zijn verschillende ijskoffies op de markt. Ik leg het je uit! Over het algemeen kennen we de ijskoffie als een iets wat afgekoelde espresso gemengd met heel veel ijs en vaak ook met koeienmelk. Maar je zou bijvoorbeeld ook in plaats van koeienmelk, havermelk kunnen gebruiken of sojamelk. Alleen daarin kun je al veel verschil van smaak herkennen. Zeker ook het proberen waard! En stel je vindt een espresso net iets te sterk van smaak, kun je er ook nog voor kiezen om er bijvoorbeeld een americano in te doen. Maar de hoeveelheid extra ingrediënten die je toevoegt bepaald hoe sterk de smaak wordt. Want hoe meer melk, water, room of zoetstoffen, hoe minder koffie en dus ook minder de kick van cafeïne.

 

Wat is cold brew?

Normaliter maken we koffie met heet water, maar bij de cold brew varianten maak je deze juist door koud water te gebruiken. Cold brew koffie wordt gemaakt door de gemalen koffie in koud water of water op kamertemperatuur 12 tot 24 uur in te laten trekken. De gemalen koffie wordt er dan uit gefilterd voordat de koffie geserveerd wordt. Met deze methode zet je een van de meest geconcentreerde koffiesoorten. Omdat je een cold brew gewoonlijk niet verdunt, heeft dit drankje een intense smaak en bevat het veel cafeïne, ongeveer zo’n 90 mg! Een echte cafeïne-kick dus! 

 

Maar waar we het idee hebben dat deze manier van koffiezetten pas recent is uitgevonden in Amerika, klopt niet! Ik kwam er namelijk achter dat de Japanners hen voor waren. Deze manier werd ook wel "Kyoto style coffee” genoemd.



De geschiedenis van cold brew

Van oorsprong komt het dus uit Japan zoals eerder beschreven. Dit gaat terug naar ongeveer het jaar 1600. De Tijd van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC). Volgens de overlevering zouden de Japanners deze manier van koffie maken weer geleerd hebben van de Nederlandse VOC-handelaren. Aangezien het voor hen de enige manier was om koffie te zetten tijdens de lange zeereizen.  

  

Hoe kun je de verschillen nog beter herkennen?

Voordat cold brew populair werd, was er al ijskoffie. Dit is nog steeds een populair drankje voor koffieliefhebbers. Maar wat is dan het verschil?

Het grootste verschil tussen deze twee soorten is dat ijskoffie bestaat uit warme koffie die gekoeld is. Bij cold brew wordt de koffie al gezet met koud water. Hierdoor is de smaak van de cold brew ook anders dan die van de ijskoffie. De koffie is veel zachter van smaak, met weinig bittere tonen en volle aroma’s. 

 

IJskoffie wordt op dezelfde manier gezet als gewone koffie: met heet water dus. In tegenstelling tot een gewone koffie giet je een ijskoffie daarentegen over ijsklontjes voordat je dit drankje serveert, zodat het gekoeld is. Dit betekent dat er twee grote verschillen zijn tussen het maken van ijskoffie en cold brew-koffie namelijk: de watertemperatuur en de tijd die je de gemalen koffie laat trekken.

Omdat de gemalen koffie voor ijskoffie minder lang trekt, is deze koffie een stuk minder geconcentreerd dan een cold brew. Een ijskoffie wordt bovendien nog meer verdund door de ijsklontjes. Soms wordt er zelfs nog extra water of melk toegevoegd. Een standaard ijskoffie bevat daardoor een nog lager cafeïnegehalte dan een normale koffie, rond de 40mg/100ml. Terwijl een cold brew al snel 90mg/100ml aantikt. Wat een verschil! 


Daarnaast verschillen cold brew en ijskoffie ook in smaak. Cold brew heeft een intensere smaak, maar smaakt vaak ook minder zuur. Dit komt doordat het extractieproces minder snel gaat en met koud water verloopt.

 

 

 Conclusie

Stel je staat slapend aan de koffiebar en je wilt graag weer een kick om door te kunnen gaan met je dag, dan zou ik je zeker aanraden om te genieten van een van cold brews (in dit geval vooral de nitro black coffee)! Niet alleen zit er meer cafeïne in, ook is het minder verdund dan ijskoffie en is het veel smaakvoller!

 

Nog niet helemaal overtuigd? Lees dan ook zeker onze andere blog posts en kom meer te weten over onze fantastische cold brew!

 

Bronnen:

https://www.koffiemarkt.be/blog/cold-brew-vs-ijskoffie

https://www.koffiejuffrouw.nl/iced-coffee

https://www.philips.nl/c-e/ho/artikelen/koffie/koffie-tips/cold-brew-vs-iced-  coffee-de-verschillen.html

Back to blog