• stap 1

    Kies een grote glazen pot of kan waar je koude koffie in kan maken. Zoals bijvoorbeeld een French Press.

  • Stap 2

    Doe 200 gram gemalen “specialty” koffie in de pot. Ratio 1 op 5. Voeg hier één liter koud water aan toe.

  • Stap 3

    Meng de inhoud goed door. Bijvoorbeeld door te roeren of schudden.

  • Stap 4

    Dek de koffie af en zet deze minimaal twaalf tot vierentwintig uur in de koelkast (het is beter om hem niet in de vriezer te stoppen).

  • Stap 5

    Filter de koffie met een koffiefilter of zeef.

  • Stap 6

    Stop ijsklontjes in een glas en schenk de koude koffie eroverheen.

  • Stap 8

    (optioneel): Doe er eventueel een scheut melk bij naar wens.

Hoe maak jij jouw eigen cold brew?

Hoe maak jij jouw eigen cold brew?

Je zou natuurlijk kunnen kiezen voor een Cold Kick drankje, die is al helemaal klaar. Maar niks is leuker dan er zelf eentje maken! In deze blogpost vertel ik je hoe je dit drankje op een geheel simpele manier kunt maken. Wees wel gewaarschuwd, want een cold brew is natuurlijk niet in drie minuten klaar, net als een gewone koffie.

 

Het recept:

Stap 1: Kies een grote glazen pot of kan waar je koude koffie in kan maken. Zoals bijvoorbeeld een French Press.

Stap 2: Doe 200 gram gemalen “specialty” koffie in de pot.

Stap 3: Voeg hier één liter koud water aan toe.

Stap 4: Meng de inhoud goed door. Bijvoorbeeld door te roeren of schudden.

Stap 5: Dek de koffie af en zet deze minimaal twaalf tot vierentwintig uur in de koelkast (het is beter om hem niet in de vriezer te stoppen).

Stap 6: Filter de koffie met een koffiefilter of zeef.

Stap 7: Stop ijsklontjes in een glas en schenk de koude koffie eroverheen.

Stap 8 (optioneel): Doe er eventueel een scheut melk bij naar wens.

Et voilà, jouw eigen gemaakte cold brew is klaar!

 

Extra weetjes over het recept

Als je geen pot van één liter hebt, kun je altijd nog iets anders kiezen, zolang de verhouding maar 1 op 5 is. Bijvoorbeeld: per 10 gram koffie, 50 ml water.


En met wat grover gemalen koffiebonen krijgt de koffie een mildere en gebalanceerde smaak. Dit omdat het water sneller door de koffie stroomt, waardoor sommige bittere en zure elementen worden geminimaliseerd. Dit maakt grove maling geschikt voor methoden zoals the French Press.


Veel voorkomende problemen

Koud gezette koffie is vaak een eenvoudig proces, maar er kunnen altijd fouten gemaakt worden. Deze zijn tevens ook gemakkelijk te herstellen. Ik omschrijf hier een paar problemen die je mogelijk kunt ervaren, met de oplossing erachter natuurlijk.

 

De koffie is niet sterk genoeg; Of de koffie is te sterk

Jij bent voor het eerst jouw eigen gemaakte cold brew aan het drinken en je merkt:” Hmmm, hij is niet zo sterk als dat ik gehoopt had.” Dan kan dat komen door de hoeveelheid water die je hebt gebruikt. Als je hem alsnog wat sterker zou willen maken, kun je eventueel nog wat koffie toevoegen. En voor de volgende keer weet je dan ook meteen dat je net wat minder water hoeft te gebruiken, zodat hij automatisch wat sterker wordt.

 

En stel het tegenovergestelde gebeurt, je vindt hem veel te sterk. Helaas kun je er dan geen koffie uithalen, maar je zou eventueel wel wat water kunnen toevoegen. Zo maak je de koffie wat dunner en daardoor ook minder sterk.

 



Het geheel smaakt bitter

Als je jouw cold brew te bitter vindt, kan dat komen omdat je de koffie te lang hebt laten intrekken. Je kunt dan kiezen om de zettijd iets naar beneden te brengen. Dus in plaats van het drankje 24 uur in te laten trekken, 12 uur proberen. Dit zou al een heel groot verschil kunnen maken.

  

Het geheel smaakt zuur

Als je jouw cold brew zuur vindt smaken, kan dat komen doordat de koffie te weinig tijd heeft gehad om zich op te nemen in het water. Het heeft dus meer tijd nodig. Je kunt er dan nog ongeveer 2 uur langer laten trekken, om hem minder zuur te laten smaken.

  

Maar laten we vooral hopen dat dit allemaal niet nodig is!

 

Bronnen: https://koffiemachine.org/cold-brew-coffee/

                https://misterbarish.nl/cold-brew-koffie/

Back to blog