Wat is specialty coffee?

Wat is specialty coffee?

Wat is specialty coffee?

Wat is Specialty coffee? Het drinken van deze soort koffie wordt steeds populairder in ons kikkerlandje. In deze post lees jij meer over wat specialty coffee nou precies is. En waarom deze koffie deze naam mag dragen. 

 

Wat is koffie nou eigenlijk?

Zoals druiven aan een plant groeien voor wijn, doen koffiebonen dat voor de koffie die wij drinken. Deze plant wordt de coffee plant genoemd.

       

Hij heeft groene bladeren en koffiebesjes. De besjes veranderen in het proces van groen naar donkerrood, vooral als de plant meer regen en zon heeft gekregen. In de bes zitten vaak één of twee pitten, dat zijn de bonen die wij kennen. Vervolgens wordt het met grote zorg geproduceerd, beoordeeld, gebrand en verwerkt in onze Cold Kick cold brew koffie’s. 

 

 

Waarom drinken wij specialty koffie?

Er is de afgelopen tijd veel veranderd in de koffie branche. De grootste verandering vond plaats tussen 1990 en 2010. Ze noemen deze veranderingen ook wel First, Second en Third Waves.

 

 De grootste veranderingen zijn:

-    We weten meer over de herkomst van koffie.

-    We willen betere koffie zonder smaaktonen zoals rubber, teer en verbrande koffie.

-    We zijn bereid om er meer voor te betalen.

-    We gingen van instantkoffie naar slow coffee, latte’s, coldbrew en espresso’s.

-    We hebben veel meer coffee bars gekregen, een soort tweede huiskamer waar we graag komen met vrienden, familie en collega’s. Ik doe dat in ieder geval heel graag!

 

Om de waves te begrijpen ga ik met jullie even terug de tijd in.

The first wave: in de twintigste eeuw wordt er voornamelijk gebruik gemaakt van donker gebrande en gemalen “roodmerk” koffie. Koffie is een massaproduct, is vooral functioneel en moet snel gezet kunnen worden. Beter bekend als de instantkoffie. Denk aan donker gebrande koffie met bittere, saaie nasmaak. 

 

Second wave: In de tweede helft van de jaren ’90 begint de tweede golf. Er komen steeds meer verschillende merken op de markt, er komen steeds meer koffie winkels en het is het begin van dranken op basis van espresso. Koffie wordt een genotsmiddel en voor het plezier gedronken.

 

Third wave: Het begin van deze eeuw wordt er vooral gefocust op ambachtelijk gebrande koffie. Er is een heel grote groei van kleine koffiebranders. Er wordt steeds meer waarde gehecht aan de unieke smaken van single origin koffie. Koffie wordt lichter gebrand en de consument gaat complexe smaaktonen waarderen. 

 

Vandaag de dag, drinkt de meerderheid van ons land nog steeds koffie ter gewoonte. Maar een deel van die bevolking begint de soepele en complexe smaken van koffie te waarderen. En daar komt specialty coffee om de hoek kijken.


Arabica vs. Robusta koffie
Arabica en Robusta zijn beide koffiebonen, maar toch zit er verschil in de smaak. Het belangrijkste verschil is dat de Robusta veel bitterder van smaak is met een relatief hoof cafeïnegehalte. 

De smaak
De smaak van de Arabica koffieboon is aromatisch zacht met zoete tonen en wordt vaak ervaren als zoet of zuur. De koffie van 100% Arabica bonen wordt door veel koffieliefhebbers gezien als een lekkere koffie door de verfijnde smaak.

De smaak van Robusta koffiebonen zijn juist stevig en krachtig en daardoor ook wat bitterder van smaak. De smaaktonen lijken soms wel een beetje bitter/houtachtig. Daardoor komt koffie die ontstaat uit 100% Robusta bonen bijna niet voor. Dit omdat de smaak anders te bitter zou worden.

Cafeïne

Het cafeïnegehalte in de beide bonen verschilt enorm. Een koffieplant maakt cafeïne aan om zichzelf tegen parasieten en ziektes te beschermen.
Doordat de Arabica boon op gemiddeld 1500 meter of hoger groeit, bevat deze veel minder cafeïne. Op deze hoogte zijn minder parasieten en ziektes. Daarom is het natuurlijke beschermmiddel niet nodig.

Bij de Robusta boon is dit compleet het tegenovergestelde. Deze bonen groeien op lagere hoogte waar dus ook veel meer parasieten en ziektes voorkomen. Hierdoor bevat de Robusta ook veel meer cafeïne.

De richtlijnen voor specialty coffee

Specialty coffee is een term binnen de koffiewereld die staat voor een van de hoogste kwaliteit koffie die beschikbaar is op de markt. Hij is fijn van smaak, aromatisch en met een perfecte balans tussen zoetheid en rinse tonen (een smaak die friszuur is).

 

Het wordt daardoor ook met grote zorg geproduceerd, beoordeeld, gebrand en geconsumeerd. Maar dat is niet alles… De Specialty Coffee Association (SCA) beoordeelt premium biologische koffiebonen op een schaal van 1 tot 100 door middel van cupping. Dit is een gestandaardiseerde methode om koffie te evalueren. Alleen koffie met een score hoger dan 80 mag verkocht worden als specialty coffee. De specialty coffee wordt onderverdeeld onder 11 verschillende criteria.

 

De 11 creteria van specialty coffee:

 

 

Het coffee flavour wheel

Daarnaast bestaat er ook het coffee flavour wheel, dit is een hulpmiddel om smaken en geuren van de koffie beter te kunnen omschrijven. Dit smaakwiel is voor de meeste koffiedrinkers te complex, je moet dus niet van jezelf verwachten dat je direct alle aroma’s en smaken van de koffie kunt benoemen. Echter zijn de smaakbenamingen op het wiel niet zomaar verzonnen.

Het coffee flavour wheel:

 

Hoe zien specialty koffiebonen eruit?

Aan de koffie zelf kun je niet zien of het specialty coffee is. De koffiebranders krijgen namelijk alleen een certificaat bij de inkoop van “groene” koffie. Ik kan je wellicht al wel helpen met wat sowieso GEEN specialty coffee is…


Tekenen van een ‘betere’ kwaliteit koffie zijn:

  • Vaak staat er prominent een branddatum op de zak
  • De bonen zijn lichter gebrand
  • De bonen zijn in een kleinere brander gebrand i.p.v. een grote industriële brander. 

 

Specialty coffee is in ieder geval niet:

-    Pikzwarte koffiebonen

-    Koffiebonen die aan elkaar plakken

-    Koffie die ruikt naar uitlaatgassen en teer



Onze specialty koffie komt uit Brazilië. Afkomstig uit een direct-trade handelsmodel zodat de boer altijd eerlijk betaald krijgt. Gemaakt met pure en natuurlijke ingrediënten en zeker het proberen waard! 


dat bestaat uit enkel natuurlijke ingrediënten. Biologisch verantwoord en lekker dus! Zeker het proberen waard!

 

Momenteel weet niemand precies hoeveel verschillende soorten koffiebonen er zijn, maar tot nu toe staan er al 120 soorten op de teller. Veel hè?! Daardoor is de keuze reuze!

 

Conclusie

Koffie is eigenlijk een eenvoudige drank die complexer wordt naarmate je hem meer bestudeert. Het maakt alleen niet super veel uit hoeveel je van koffie weet. Je drinkt de koffie uiteindelijk op de manier hoe jij hem het lekkerst vindt, toch?

 

Nog niet helemaal overtuigd? Lees dan ook zeker onze andere blog posts en kom meer te weten over onze fantastische cold brew!

Back to blog